PD Stubaki

Kamenjak bb;             49244 Stubičke Toplice;                                 MB 01375407               OIB 46954505332                                    ŽR 2360000-1101410263

staza

 

reljef 
Jablanovec-kuća-vrh

 

reljef
vrh - najdeblja bukva

 

reljef
najdeblja bukva-Jablanovec

 

pogled s Bistre
prema Kamenim svatima

 

spomenik 
Augusta Šenoe

 

uspon širokim
šumskim putem

 

kod planinarske kuće

 

planinarska kuća

 

na hrptu

 

na vrhu

 JABLANOVEC - KAMENI SVATI

   Planinarska staza broj 7 koja vodi iz Jablanovca na Kamene svate započinje u centru naselja na raskrsnici ceste Podsused-Bistra. Obično se automobil ostavlja tristotinjak metara više u naselju na 190 mnv u ulici Kamenih svata uz spomenik Augusta Šenoe.

  Staza se nastavlja cestom uz brdo koja uskoro skreće desno pa se penje pored vikendica i vinograda da bi nakon desetak minuta došli na klasičnu šumsku cestu koja laganim obilaskom uz brdo vodi prema vrhu. Ovaj je put poznat kao jedan od najblatnjavijih uspona na Medvednicu, no u suho vrijeme se pretvara u pravu šetnicu. Širok je i dobro «izvožen» šumskim vozilima pa se dobrim terencem može bez problema doći do same planinarske kuće, a do polovice puta i osobnim automobilom. Put cijelo vrijeme vodi kroz bukovu šumu pa nema vidika, osim na jednom dijelu kada se otvara pogled prema Zaprešiću i dalje na Samoborsko gorje.

  Na 410 mnv šumska se cesta razdvaja u dva pravca. Lijevo se skreće prema Kamenitim svatima, a ravno put nastavlja prema Podsusedu. Ovim je pravcem dobro krenuti ako se želi posjetiti navodno najveća bukva na Medvednici. Strmim usponom se za desetak minuta dođe do nadstrešnice u šumi uz put i planinarsku stazu spojnog puta kroz Medvednicu. Od nadstrešnice treba se spustiti putem još pedesetak metara, a onda skrenuti desno na šumsku stazu te produžiti njom još tristotinjak metara pa se spustiti lijevo u duboku kotlinu do same bukve na 420 mnv.

  Do bukve nema planinarske markacije, ali je smjer označen oznakama bijele boje. Najveća bukva na Medvednici je stvarno impresivno drvo, no moram reći da sam slične primjerke bukve viđao i na Kulmerici i u šumama na istočnoj Medvednici.

  U koliko nismo zainteresirani za bukvu, na raskrsnici šumskih putova skreće se lijevo i nakon nekoliko strmih metara, staza postaje položenija. Odavde se jednim kraćim dijelom staza odvaja od puta i usporedno s njim za 10 minuta stiže se do planinarske kuće Kameni svati koja se nalazi na 480 mnv.

  Staza uz kuću nastavlja na hrbat brda i dalje vodi po njemu do vrha Kamenih svata, a ja bih rekao do prekrasnog vidikovca na Kamenim svatima s kojega se pruža jedan od najljepših pogleda s Medvednice.

  Naime, iako je taj vidikovac sa 493 mnv označen kao vrh, pravi se vrh sa 500 mnv nalazi desetak metara prije na kamenju koje strši na stazi.

   Tehnički podaci o stazi Jablanovac – Kameniti svati

Duljina – 2500 m
Uspon -  50 min
Početna visina uspona (najniža točka uspona) – 190 m
Završna visina uspona – 493 m
Najviša točka uspona – 500 m

   Satnica hodanja od Kamenitih svata

Grafičar – 3,30 h
Jablanovec – 50 min
Najveća bukva na Medvednici – 30 min
Slap Sopot - 1,30 h
Sljeme – 4 h

na Kamenim svatima

svati

vrh

što je  ispod vrha

 

 

 

 

pogles s
Kamenih svata

nastrešnica prema
Podsusedu

skretanje prema bukvi

najdeblja bukva