GRB st Baner PD
planinarska kuæa vidikovac Medvednica, planinarenje, planinarske staze, Branko Balaško Marijanski hodoèasnièki put, Marija Bistrica, hodoèašæe,  Branko Balaško Branko Balaško, planinarenje, Branko Balaško, PD Stubaki, planinarenje

SLJEME

 

Središnji dio Medvednice oko vrha  planine s vršnim hrbtom nazvan je Sljeme 1033mnv, jer strmo odvaja južnu stranu Medvednice od sjeverne zagorske strane. Sam vrh je uski plato na kojemu dominira veliki telekomunikacijski toranj pa je to dobro prepoznatljiv motiv vidljiv sa svih strana podnožja planine. Na sjevernoj se strani nalazi skijališni kompleks pa se tako „zagrepčani skijaju na zagorskoj gori``. Vršni je dio Medvednice popunjen s više planinarskih i ugostiteljskih objekata. Većini izletnika u glavnom poznaju samo taj dio Medvednice, a sve dalje od Hunjke na istoku ili Risnjaka na zapadu ostaje manje-više „skriveno`` pa tako mali broj zna za bar još neki vrh Medvednice.

Ako vam je teško hodati nekoliko sati, a ono bar ostavite svoje aute kod planinarskih kuća na Hunjki,  Puntjarki ili Tomislavcu, poznatih sljemenskih izletničkih lokacija, popnite se na vrh Medvednice od kuda se širi prekrasan pogled na Zagorje. Na žalost sada se ne može popeti na telekomunikacijski toranj kako bi se uživalo u fantastičnom pogledu na Zagrebačko okruženje. Zanimljivo je da je prvi razgledni toranj na Sljemenu postavljen 1870. godine. To je ujedno bio prvi planinarski objekt u Hrvatskoj iako još nije bilo osnovano Hrvatsko planinarsko društvo. Toranj je bio visok samo 4 metra, ali i to je bilo dovoljno za uživanje u vidiku jer je šuma bila niska. No ona ga je ubrzo prerasla pa se 1877. godine gradi novi,4 m viši drveni vidikovac. Na istome je mjestu 7.7.1889. godine postavljen prvi metalni vidikovac, visok 12 metara. Onda je 1960. godine, podignut prvi željezni TV toranj s mnogo višim vidikovcem. Tako je stara željezna piramida postala nepotrebna i iste je godine preseljena na Samoborsko gorje, na Japetić, gdje je i danas.,

Nakon nekog vremena vlasnik TV tornja je zatvorio pristup na vidikovac pa posjetitelji Sljemena više nisu mogli razgledavati okolicu. Izgradnjom novog armiranobetonskog TV toranja1973. godine, stvorena je obveza investitora da na novom TV tornju izgradi dvoetažni zatvoreni ugostiteljski prostor s rotirajućom platformom i vidikovcem te odgovarajuće »brzo« dizalo za posjetitelje. Sa 1196 metara nadmorske visine, na 95. metru169 metara visokog tornja puca pogled na Zagrebačku županiju, Hrvatsko zagorje, Plješivicu Papuk, Pohorje, Alpe… Novi ugostiteljski sadržaji s vidikovcem djelovali su tek par mjeseci1983. godine i ubrzo prestaju s radom,navodno zbog ekonomskih razloga pa tako planinari i turisti već skoro 20 godina ne mogu sa Sljemena razgledavati okolicu.

No kako za sad ne možemo uživatI u ptičjem pogledu,pa polako prođite kroz šumu. Udahnite tu tišinu ispunjenu svojim koracima pa će mir, koji osjetite u toj dragoj kapeli, u vama zasjati punom čistoćom iskonskog opuštanja.

Vršnim dijelom Medvednice vodi nekoliko putova koji se isprepliću i preklapaju. Posljednjih godina napravljeno je i nekoliko biciklističkih staza pa je vrh Medvednice poprilično napučen. No zato u ostali dijelovima može se hodati satima i danima pa da se ne sretne ni jedna osoba. Naročito se to odnosi na sjevernu stranu Medvednice.