GRB st Baner PD
planinarska kuæa vidikovac Medvednica, planinarenje, planinarske staze, Branko Balaško Marijanski hodoèasnièki put, Marija Bistrica, hodoèašæe,  Branko Balaško Branko Balaško, planinarenje, Branko Balaško, PD Stubaki, planinarenje

PODSUSED

 

Podsused je gradska četvrt grada Zagreba i obuhvaća najzapadniji dio područja grada Zagreba. Na istoku i jugu graniči s gradskim četvrtima Vrapče, Črnomerec, Stenjevec i Novi Zagreb - zapad, na jugozapadu, na Savi, s općinom Sv. Nedelja, a na zapadu, na rijeci Krapini, s gradom Zaprešićem.

Podsused su zapadna vrata grada Zagreba. Stoga je identitet ove
četvrti ponajprije povezan s prometnicama koje  u smjeru istok-zapad, vode prema središtu grada, Alejom Bologne i Samoborskom cestom. Veći dio prostora je urbaniziran, a brdski, sjeverni dio, zadržao je poneka ruralna obilježja.

Na području gradske četvrti u medvedničkoj spilji Veternica, iznad naselja Gornji Stenjevec, otkrivene su kosti pračovjeka (homo Crapiniensis) stare više od 35.000 godina. Uz ostatke toga pradavnog  stanovnika ovih prostora nađene su i kamene sjekire, šiljci i strugala, karakteristični uporabni predmeti visoke kulture neoličana.
O prvim stalnim naseljima na području Vrapča svjedoče ostaci tzv. kulture polja sa žarama, iz razdoblja između 1.700. i 750. prije Krista.

Iz razdoblja dolaska Slavena na ove prostore u Podsusedu je pronađen grob slavenskog ratnika sa željeznim i brončanim oružjem (9. st.). U srednjem vijeku, u vrijeme vrlo burnih zbivanja na ovom području, oblikuju se i toponimi Podsused i Vrapče. Prvi upućuje na smještaj naselja podno staroga feudalnog posjeda Sused. Potonji, pak, potječe od staroslavenske riječi "rab" koja je označavala roba ili kmeta, što je u izravnoj vezi sa činjenicom da se radi o najvećem feudalnom posjedu u ovom kraju. Rodbinskim vezama i nasljeđivanjem u 16. stoljeću taj je posjed došao u ruke zloglasnog Franje Tahija protiv kojega su se seljaci digli u poznatoj buni 1573. U prodorima Turaka u ove krajeve, potkraj 16. i na početku 17. stoljeća, popaljena su ovdašnja sela i porušene crkve.

Prvi snašniji poticaj naseljavanju ovoga dijela Zagreba daje gradnja željezničke pruge Zidani Most - Zagreb -  Sisak. "Zagorska željeznica" sagrađena je 1886., a uskotračna pruga Zagreb-Samobor puštena je u promet 14. svibnja 1901. godine. Neposredno nakon II. svjetskog rata cijelo je područje Gradske četvrti Podsused  - Vrapče još izvan granica grada Zagreba. Tek 23. prosinca 1949. u okvir grada ulaze dijelovi područja Borčec, Podsused, Stenjevec Gornji i Vrapče Gornje i  Bregi.

Na najzapadnijem dijelu Medvednice , samo 200 udaljeno od Save, na 195 mnv su ruševine stare gradine Susedgrad. Okoliš je uređen kao park s klupama.