GRB st Baner PD
planinarska kuæa vidikovac Medvednica, planinarenje, planinarske staze, Branko Balaško Marijanski hodoèasnièki put, Marija Bistrica, hodoèašæe,  Branko Balaško Branko Balaško, planinarenje, Branko Balaško, PD Stubaki, planinarenje

SLANI POTOK

 

Živopisno naselje Slani Potok s prekrasnim drvenim kućama u pisanim se dokumentima prvi put spominje 1340. godine iako je samo naselje vrlo staro i pretpostavlja se njegovo postojanje 4000. godina prije Krista. Ima mnogo nalaza iz vremena neolitika, latina i rimskog doba. Tu su dakle živjeli Iliri, Kelti, Rimljani i konačno Hrvati.

 U doba paleozoika je područje Hrvatskog zagorja bilo u sastavu velikog mora koje je prekrivalo gotovo cijelu Europu. Kada su povlačenjem mora nastajale zatvorene lagune, iznad velikih karbonatnih platformi su se taložile razne vrste soli. Jedno takovo slano ledište nalazi se na ovome području. Pa je tako i potok koji izvire više u šumi iznad naselja slani i po njemu se naziva i naselje. Da bi se došlo do izvora slanog potoka treba krenuti od kapele dalje u naselje te proći pored kapelice na raskršću putova još više sve do zadnjih kuća. Tu se ostavlja automobil i dalje se može samo pješke strmim usponom. Kako se penjemo tako se vidici sve više otvaraju nad Stubičkom kotlinom, sve do Ivanščice, Strahinjščice i slovenskih alpi u daljini. No uskoro se uspon smanjuje te započinje nekoliko spuštanja i manjih uspona da bi došli do predjela zvanog Šokot na 450 m visine. Tu je ujedno i izvor slane vode. Trebalo je proći 2 km, od kapele 3 km, penjali smo se od 355 m visine na najviše 470 m da bi došli do križa s posvetom svim poginulim u šumama. Na žalost, sam prostor jednostavno nije uređen kako bi se to očekivalo ili moglo iskoristiti i još jednom se pokazuje da se voda u Zagorju ne smatra baš nekim naročitim bogatstvom. Čak ni onda kada je ona drugačija tj. slana. Cijela ta zanimljivost još čeka i svoju turističku valorizaciju.  

Kapelasv. Fabijana i Sebastijana smještena je u naselju, na povišenom platou od 325 m i teško je uočljiva jer se nalazi podalje glavnih prometnih pravaca. Sakralni objekt oko kojeg je bilo groblje, na ovoj lokaciji prvi se put spominje 1669. godine. Kao zanimljivost spomenimo da su na dane blagdana 20. siječnja nekad mladići kredom označavali svoje izabranice.