GRB st Baner PD
planinarska kuæa vidikovac Medvednica, planinarenje, planinarske staze, Branko Balaško Marijanski hodoèasnièki put, Marija Bistrica, hodoèašæe,  Branko Balaško Branko Balaško, planinarenje, Branko Balaško, PD Stubaki, planinarenje

LIPA

 

Lipa obuhvaća područje središnjeg dijela Medvednice iako je mnogi svrstavaju već u istočni dio Medvednice koje se pak smatra posebnom cjelinom. Pruža se istočno od Kašinskog prijevoja i sedla nad Ročičevom sjenokošom na zapadu. Na jugu se strmo spušta prema Čučerju, a još strmije na sjeveru prema Gornjoj Stubici. Na tom se području nalaze gorske livade i dva istoimena vrha Rog. Viši Rog 472mnv na zapadu, zarastao je i s njega nema vidika, a Rog ili Strmina sa 709mnv je zadnji istaknuti vrh kojim na istoku završava središnji dio Medvednice. Na njega postavljena piramida i tridesetak metara južnije od vrha planinarska kuća. Ovo područje mnogi planinari smatraju najljepšim dijelom Medvednice.

Piramida kao vidikovac, postavljena je 1970. godine. Planinarski dom je izgradilo PD Lipa iz Sesveta 1967. godine. Bila je to prizemna montažna zgrada tvrtke «Krivaja» Nekoliko puta je obnavljan i dograđivan. Dom ima kuhinju, spavaonice i nusprostorije. Na sjevernoj strani ispod vrha nalazi se kapela posvećena hrvatskim mučenicima sagrađena 2000. godine.

Petnaestak minuta prije Lipe nalazi se markacija kojom se 15 minuta spušta do Velike peći, špilje dugačke 35m i visoke 10m. Ulazni hodnik širok je 4m.