GRB st Baner PD
planinarska kuæa vidikovac Medvednica, planinarenje, planinarske staze, Branko Balaško Marijanski hodoèasnièki put, Marija Bistrica, hodoèašæe,  Branko Balaško Branko Balaško, planinarenje, Branko Balaško, PD Stubaki, planinarenje

LOJZEKOV IZVOR

 

U maloj uvali na području zvanom Podrtine gdje izvire nepresušno vrelo uređeno je izletište s kućom i klupama na terasi iznad izvora. Kuća se nalazi na 400 mnv kod izvora zvanog Lojzekov izvor, usred šume Podrtina gdje raste bjelogorica i crnogorica. Izvor je uredio Alojz Lažec iz Podgore i po njemu je kasnije nazvan. Prvo sklonište, brvnaru 4x5m, na Lojzekovom izvoru izgradili su planinari PD Stubičan iz Donje Stubice 1961. godine, a 1980. godine podigli su drvenu kuću. Kuća ima u prizemlju blagovaonicu i manju terasu, a u potkrovlju je zajednička spavaonica. Kuća je otvorena po dogovoru.

Dvije minute lijevo iznad kuće dolazi se do vidikovca «Dva srčeka» s kojega se pruža lijep pogled na Donju Stubicu. Na Velikom brdu podignuta je 1977. godine 13-metarska drvena piramida koja je sad u vrlo derutnom stanju i nije preporučljivo penjanje na nju.