GRB st Baner PD
planinarska kuæa vidikovac Medvednica, planinarenje, planinarske staze, Branko Balaško Marijanski hodoèasnièki put, Marija Bistrica, hodoèašæe,  Branko Balaško Branko Balaško, planinarenje, Branko Balaško, PD Stubaki, planinarenje

HIŽAKOVEC

 

Dana 29.06.2003. godine u naselju je blagoslovljen temeljni kamen za novu kapelu a već početkom mjeseca prosinca napravljeni su završni limarski radovi na zvoniku  kapele i završni grubi zidarski radovi. Kapela zanimljive arhitekture sagrađena u naselju na 320 m nalazi se na dominantnom položaju s kojega se pružaju prekrasni vidici na stubičku kotlinu.

U novijoj se povijesti ovo mjesto sve čejšće spominje kao rodno mjesto najvećeg zagorskog buntovnika iako se dugo godina gotovo nije ni spominjala Seljačka buna i Matija Gubec. Tako je tek 1963. godine prigodom planinarskog sleta kod Gupčeve lipe postavljena spomen ploča Matiji Gupcu.

O samom se Matiji Gupcu zna se vrlo malo. Vjerojatno potječe iz Hižakovca jer se u popisu crkvene desetine iz 1560. godine spominju Grgur i Jambrek, a tek 1567. godine uveden je i Ambroz koji je posjedovao samo dva jutra krčevine. Seljački se vođa prvi put pod imenom Matija javlja u dijelu ugarskog vicepalatina Nikole Istvanffyja ``Historiarum de rebus hungaricis libri XXXIV`` 1622. godine. No, čini se da pojava tog imena nije slučajna jer je već krajem 15. stoljeća u narodu živjela legenda o ``seljačkom kralju Matiji``. Lako je moguće da se ta legenda stopila s događanjima 1573. godine te je tako ``seljački kralj`` dobio ime Matija..