GRB st Baner PD
planinarska kuæa vidikovac Medvednica, planinarenje, planinarske staze, Branko Balaško Marijanski hodoèasnièki put, Marija Bistrica, hodoèašæe,  Branko Balaško Branko Balaško, planinarenje, Branko Balaško, PD Stubaki, planinarenje

FRANCUSKI RUDNICI

 

Za vrijeme izgradnje sljemenskog skijališta 1953. godine otkrivene su špilje koje se nalaze ispod donje stanice skijaškog spusta. Vladimir Horvat je počeo istraživati te «špilje» te utvrdio da se ne radi o špiljama već o otvorima napuštenih rudnika. U drugoj polovini 19. st. pročulo se u Francuskoj da Medvednica obiluje zlato pa ovamo dolazi Henri Carion, kupuje dvorac Oršić u Gornjoj Bistri i započinje s iskapanjima. Izradio je do Rudarskog vrta cestu, a pored tvorca talionicu do kojega su «foringaši» dovozili zaprežnim kolima iskopanu rudu. No umjesto zlata, našao je olovni sjajnik galenit. Iako se ruda kopala u više rudnika, nalazišta su bila vrlo slaba i uskoro se, oko devedesetih godina 19. st.  prestaje s kopanjima. Carion je umro i pokopan u Poljanici zajedno s a ženom Marsiliom i kćerkom  Meriedonnom koja umire 1941. godine.

Prvi rudnik udaljen je od uspinjače nekih 5 minuta hoda. Uz stazu je 300 godina stara tisa, a iznad otvora je stijena. Rudnik se proteže kroz čvrsti kamen poput tunela u visini od 160cm i širini 1m. Dužina glavnog i pokrajnog hodnika je 45m.

Drugi rudnik nalazi se nekoliko minuta niže u šumi. I taj je rudnik s rovovima ukupne dužine od 70m kopan u čvrstoj stijeni.

Nastavljajući stazom niz klanac, za 5 min put presjeca potok i tu treba skrenuti lijevo do trećeg rudnika koji ima rov dužine od 19m, visine 1,60m i širine 1m.

Četvrti se rudnik nalazi iznad same Gornje Bistre, a hodanje od trećeg rudnika do četvrtoga traje oko 15min. Rudnik ima dva hodnika, od 8m i 16m dužine.

Od četvrtog rudnika uspon do prvoga rudnika traje oko 20min.  Nekad je staza koja povezuje rudnike bila markirana plavo-bijelom markacijom, od istočne strane žičare prema broju I, zatim II, III i IV, sa završetkom kod zapadne strane žičare jer je u tom smjeru lakši uspon, a i rudnici I i II su najinteresantniji i izletnicima najbliži. Prije nekoliko godina postavljeni su i putokazi za Francuske rudnike, no danas oni nikuda ne vode jer je izgradnjom nove skijaške žičare cijelo područje raskopano i gotovo je nemoguće pronaći otvore rudnika.